Schade melden

Up-to-date

Nieuws

Zorgeloos op vakantie? Met deze 6 checks voor vertrek gaat u goed voorbereid op reis

1. Huis op slot?

Spullen die niet mee op vakantie gaan, zijn verzekerd met een woonverzekering. Voorkomen is beter dan genezen, dus check of alle ramen en deuren dicht zijn op moment van vertrek? Liggen er geen waardevolle spullen in het zicht? Zijn er om uw huis heen geen opklimmogelijkheden voor inbrekers? Zijn alle stekkers uit het stopcontact en alle apparaten uit? En staat het gas uit en zijn de kranen dicht?

2. Tijdschakelaars aan?

Een huis waaraan u kunt zien dat er niemand thuis is, is sneller een doelwit voor een inbreker. Zorg dat uw woning er bewoond uitziet. Laat bijvoorbeeld de gordijnen open en de planten voor de ramen staan. Zet tijdschakelaars op een aantal lampen en plaats eventueel buitenverlichting met bewegingssensoren. U kunt ook vragen of de buren hun (tweede) auto op uw oprit willen plaatsen. Laat een bekende uw brievenbus regelmatig legen en de post niet in het zicht verzamelen. Verder: maak niet openbaar dat u op vakantie bent. Schakel de telefoon door, zet het niet op social media en zet het niet in uw out of office van uw mail.

3. Goed verzekerd?

Helaas kunnen er op vakantie ongemakken voordoen die u niet verwacht. Uw tas wordt gestolen, u raakt betrokken bij een ongeval of u moet uw reis annuleren. Check of u voldoende bent verzekerd of dat u nog een aparte verzekering of dekking moet afsluiten.

Tip: Let op dat u niet meer verzekert dan nodig, Voorkom dubbel verzekerd zijn!
Tip: Lees uw polisvoorwaarden goed of informeer over de voorwaarden bij uw financieel adviseur.

4. Alle papieren mee?

Heeft u een geldig identiteitsbewijs, rijbewijs en het kentekenbewijs ingepakt? Denk ook aan andere belangrijke papieren: uw medicijnenpaspoort, de verzekeringspas, boekingsformulieren en eventuele tickets of reisdocumenten. Daarnaast is het verstandig om een lijst met belangrijke telefoonnummers in te pakken in geval van nood: het nummer van de alarmcentrale, uw verzekeringsadviseur en de zorgverzekering.

5. Is uw auto klaar voor vertrek?

Ga u met de auto weg? Houd er rekening mee dat in het buitenland andere regels gelden. Laat uw auto bij de garage controleren. Zo bent u ervan verzekerd dat uw auto vakantieproof is. Wees verstandig en neem ook nog wat extra spullen mee in de auto: zaklamp, gereedschap, lifehammer, zonnebril, deken, eten en drinken kunnen bij pech de uitkomst bieden. En tot slot: zorg dat uw partner of medereiziger de reservesleutel van uw auto bij zich heeft.

Tip: kijk hoe pechhulp in het buitenland geregeld is (bijv. via garantieregeling van uw auto, autoverzekering of ANWB/Routemobiel)

6. Omgeving geïnformeerd?

Informeer de thuisblijvers en laat informatie bij hen achter over waar u bent en hoe u te bereiken bent. Schrijf ook belangrijke (polis)nummers van verzekeringen (inboedel, opstal), paspoorten en bankpas voor ze op. Wanneer u met de auto op vakantie gaat, geef de thuisblijvers dan ook het merk, de kleur en het kenteken van uw auto door. Reist u met het vliegtuig of de trein? Geef ze dan het vlucht- of treinnummer door, samen met de vertrek- en aankomsttijden.

Nieuws