Schade melden

Up-to-date

Heb ik een groene kaart nodig voor mijn caravan?

In een aantal (Europese) landen is het verplicht om een groene kaart voor de caravan te hebben. U heeft dan twee groene kaarten nodig: één voor het trekkend voertuig en één voor de caravan.

De groene kaart voor de caravan is verplicht in Polen, Duitsland, Kroatië en Spanje als het totale gewicht uitkomt op meer dan 750 kilo. Het totale gewicht bestaat uit het lege gewicht plus het laadvermogen. Een aanhangwagen of caravan heeft een eigen kenteken nodig als deze zwaarder is dan 750 kilo (toegestane maximummassa). De kentekenplaat is in dat geval net als die van de auto geel met zwarte rand.

Groene kaart in Nederland nodig?

Afgezien van de genoemde landen – Polen, Duitsland, Kroatië en Spanje – heeft u in de overige Europese landen geen groene kaart nodig. Stel dat u met een aangekoppelde caravan schade veroorzaakt, dan is deze standaard meeverzekerd op de WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) van die van het trekkende voertuig. Op de groene kaart is dit vermeld als ‘AF’. Op de groene kaart staat vermeld in welke landen de kaart geldig is en waarvoor u precies verzekerd bent.

Groene kaart voor caravan aanvragen

U kunt bij de verzekeraar van het trekkende voertuig (in de meeste gevallen uw auto) een groene kaart voor uw caravan aanvragen. Uw verzekeraar vraagt daarvoor om een kopie van het kentekenbewijs van de caravan. Zijn er wijzigingen in uw situatie? Geef deze dan ook door aan uw verzekeraar.

Nieuws