Schade melden

Laat u goed adviseren!

Er zijn diverse oplossingen voor uw oude dag

Voor uw pensioenopbouw heeft u drie mogelijkheden: deelname aan de oudedagsreserve, het gebruik van de jaarruimte en inhaalruimte en de winst uit de verkoop van uw onderneming (stakingswinst).

Pensioen voor zelfstandig ondernemers

Voor uw pensioenopbouw heeft u drie mogelijkheden: deelname aan de oudedagsreserve, het gebruik van de jaarruimte en inhaalruimte en de winst uit de verkoop van uw onderneming (stakingswinst).

Oudedagsreserve (FOR)

Als zelfstandig ondernemer kunt u een deel van de winst reserveren voor uw oudedagsvoorziening. Voor deze oudedagsreserve, de vroegere FOR, mag u in 2021 9,44% van de winst belastingvrij reserveren tot maximaal €9.395,-. Deze belastingbesparing maakt het aantrekkelijk om aan de oudedagsreserve deel te nemen, maar u dient wel rekening te houden met een latere fiscale claim.

Jaarruimte en inhaalruimte

Voor uw oudedagsvoorziening kunt u ook kiezen voor een lijfrenteproduct waarbij u optimaal gebruik maakt van de lijfrente premieaftrek. Daarvoor kunt u de fiscale jaarruimte en inhaalruimte benutten. De jaarruimte is het bedrag dat u jaarlijks maximaal kunt aftrekken van de inkomstenbelasting. De inhaalruimte is het bedrag dat u kunt benutten als u in de voorgaande zeven jaar minder lijfrentepremies heeft betaald dan fiscaal was toegestaan.

Stakingswinst

Veel ondernemers zien hun onderneming als oudedagsvoorziening. Zij gebruiken de stakingswinst dan voor de aankoop van een extra lijfrente: de stakingslijfrente. De hoogte daarvan is afhankelijk van de werkelijk behaalde winst, eerder getroffen oudedagsvoorzieningen en de leeftijd. De keuze voor deze mogelijkheid herbergt een reëel risico, omdat u uw oudedagsvoorziening afhankelijk maakt van de ontwikkelingen en eventuele opbrengst van uw bedrijf.

Adriaan van der Linde
Zoals u ziet zijn er diverse oplossingen. Het is dan ook zaak dat u zich goed laat informeren voor u deze belangrijke beslissing neemt. Maak een afspraak met onze pensioenadviseur Adriaan van der Linde.