Schade melden

Wat is de groene kaart?

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. U kunt ermee aantonen dat uw auto (of ander motorvoertuig) verzekerd is. Op de kaart vindt u praktische informatie over uw autoverzekering. Er staat op in welke landen de autoverzekering geldig is en welke telefoonnummers u kunt bellen bij een ongeval, ruitbreuk, diefstal of pech. Het is dus slim om de groene kaart mee te nemen op vakantie.

Groene kaart niet verplicht

In een aantal landen kan de politie in centrale registers controleren of uw auto is verzekerd. In deze landen is het niet verplicht om de groene kaart bij u te hebben. U moet wel op een andere manier kunnen aantonen dat uw auto verzekerd is. Maar dit hoeft niet de originele kaart te zijn. U kunt de kaart dus gewoon digitaal meenemen of als een zwart-wit printje.

De landen waar de groene kaart niet verplicht is: Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Originele groene kaart verplicht

In sommige landen moet u de originele groene kaart bij u hebben. De originele kaart is van papier en is daadwerkelijk groen. Voor deze landen is de groene kaart op creditcardformaat niet geldig. Hieronder ziet u om welke landen het gaat. Gaat u naar een van deze landen op vakantie of rijdt u onderweg door deze landen heen? Controleer dan of de groene kaart nog geldig is. Zorg dat u een papieren kaart bij u heeft op groen papier. Heeft u alleen een digitale groene kaart of op creditcardformaat? Neem dan contact op met ons. Dan krijgt u een papieren versie van de groene kaart opgestuurd.

De landen waar de originele groene kaart verplicht is: Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Israël, Iran, Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije.

Met de caravan op vakantie

Voor uw caravan heeft u soms een aparte groene kaart nodig. In Duitsland, Spanje en Polen bent u verplicht een aparte kaart bij u te hebben als de caravan zwaarder is dan 750 kg. Een tweede kaart vraagt u aan bij de verzekeraar waar uw auto verzekerd is. Vaak is het genoeg om met deze aanvraag een kopie van het kentekenbewijs van uw caravan mee te sturen. In Nederland en de meeste andere Europese landen heeft u geen aparte groene kaart nodig voor uw caravan. Uw caravan is dan WA meeverzekerd op de groene kaart van het trekkende voertuig.