Schade melden

Up-to-date

Nieuws

Staatssecretaris Wiebes heeft medio december 2016 de Eerste Kamer gevraagd niet te stemmen over het wetsvoorstel Uitfasering pensioen in eigen beheer. Reden voor het uitstel is de ophef die ontstond over indexatielasten en mogelijke forse budgettaire maatregelen. De staatssecretaris heeft vervolgens een novelle (verbeterd wetsvoorstel) opgesteld.

Op 7 maart 2017 heeft de Eerste Kamer deze novelle samen met het wetsvoorstel aangenomen. Daarmee is de mogelijkheid om pensioen in eigen beheer op te bouwen voor dga’s afgeschaft. De wet voorziet in verschillende mogelijkheden voor de dga wat betreft het reeds opgebouwde pensioen: het premievrij aanhouden van het opgebouwde pensioen in eigen beheer, het omzetten van de fiscale waarde in een oudedagsverplichting of het afkopen van het pensioen. De laatste twee keuzes volgen op het afstempelen van het pensioen in eigen beheer tot de fiscale waarde.

De ingangsdatum is gelijk aan de eerste van de maand nadat de wet is aangenomen. Dit is 1 april 2017, en dat betekent dat voor 1 juli 2017 (namelijk drie maanden later) het pensioen in eigen beheer premievrij moet zijn gemaakt. Ook eventuele externe pensioenpolissen kunnen dan tot 1 juli 2017 naar eigen beheer worden teruggehaald (ook drie maanden later).

Nieuws