Schade melden

Up-to-date

Nieuws

Dat de Wet uitfasering van pensioen in eigen beheer op 1 januari 2017 in werking treedt, is vrijwel zeker. Vanaf die datum mag de DGA geen pensioen in eigen beheer (PEB) meer opbouwen. De DGA moet daarvoor aan de volgende formaliteiten voldoen:

  • Er moet een geldig aandeelhoudersbesluit zijn waarin staat dat het PEB per 1 januari 2017 premievrij is of wordt gemaakt;
  • In de pensioenbrief moet worden vermeld dat het PEB van de DGA per 1 januari 2017 premievrij is gemaakt en dus eindigt. Dit kan door de pensioenbrief te wijzigen of door een bijlage aan de pensioenbrief te hechten;
  • Zorg voor ondertekening van deze documenten door de B.V. en de DGA. Het is verstandig om ook de (eventuele) partner mee te laten tekenen, waarmee de partner echter alleen bevestigt dat de pensioenopbouw stopt. Daar kan dan geen discussie meer over ontstaan.
  • Deze handtekening van de partner is overigens niet gelijk aan de handtekening van de partner die nodig is om het pensioen af te kunnen kopen of om te zetten.

Op 11 oktober 2016 heeft de staatsecretaris via een nota van wijziging de termijn waarbinnen deze formaliteiten geregeld moesten zijn verlengd tot 1 april 2017. Wordt voor deze datum niet voldaan aan de drie formaliteiten, dan wordt het PEB voor de economische waarde belast en dat is niet wat een DGA moet willen. Zorg dan ook voor een tijdige en correcte naleving van de formaliteiten.

Nieuws