Schade melden

Up-to-date

Wat gebeurt er als u arbeidsongeschikt raakt?

Wat gebeurt er als u arbeidsongeschikt raakt? In het kort:

  • Het UWV bepaalt of u arbeidsongeschikt bent
  • (Gedeeltelijk) arbeidsongeschikt? Dan heeft u mogelijk recht op een WIA
  • Arbeidsongeschikt als ondernemer? Uw eigen verantwoordelijkheid

Verschil tussen werknemers en ondernemers

Als u als werknemer arbeidsongeschikt raakt, kan het zijn dat u na verloop van tijd weer terug komt op de werkvloer en uw eigen werk weer oppakt. Maar het kan ook zijn dat er moet worden gekeken naar een andere (passende) functie of dat het helemaal niet meer mogelijk is om te werken. In welke mate u ook arbeidsongeschikt bent verklaard, u bent in ieder geval (deels) via uw werkgever verzekerd voor het ontvangen van een inkomen.

Wat u kunt doen als ondernemer

Raakt u als ondernemer arbeidsongeschikt, dan kan het zijn dat u uw eigen beroep niet meer kunt uitvoeren en iets heel anders moet gaan doen. Misschien zijn er mogelijkheden binnen uw eigen bedrijf om een andere taak uit te voeren, maar het kan ook zijn dat u volledig arbeidsongeschikt wordt verklaard. Voor u als ondernemer bent u niet automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Dit betekent dus dat u geen inkomen ontvangt als u niet kunt werken. U valt immers niet onder de verzekering van een werkgever. Wel kunt u het verzekeren van uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid zelf regelen.

Bepaal wat u wilt verzekeren

Wilt u een arbeidsongeschiktheidsverzekering laten afsluiten, dan moet u veel keuzes maken. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is namelijk maatwerk en er zijn veel verschillende verzekeraars. Bereid u daarom goed voor op het advies dat u kunt krijgen over uw arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bepaal vooraf wat u nu eigenlijk wilt verzekeren. Wij geven u graag advies over wat mogelijk is binnen uw eisen en wensen. Neem contact met ons op.

Let op

Let erop dat er tussen de verzekeringen grote verschillen in voorwaarden  en premies zijn. De arbeidsongeschiktheidsverzekering die voor u het meest geschikt is, hangt vooral af van uw eigen wensen.

Nieuws