Schade melden

Up-to-date

Nieuws

In de Wet op de loonbelasting zijn normen opgenomen voor een fiscaalvriendelijke pensioenregeling. Dit betreft onder andere het maximale opbouwpercentage, de minimale franchise en de pensioenrichtleeftijd.
Bij het besluit van 21 december 2016 is de pensioenrichtleeftijd per januari 2018 verhoogd van 67 naar 68 jaar. De pensioenopbouw in een middelloonregeling mag per 1 januari 2018 gebaseerd blijven op 1,875% van de pensioengrondslag.
Maar de beschikbare premieregelingen moeten wellicht wel aangepast worden omdat er op 10 maart 2017 nieuwe voorlopige premiestaffels door de Belastingdienst zijn gepubliceerd.

Als gevolg hiervan zullen vrijwel alle pensioenregelingen moeten worden gewijzigd. Dit betekent :
1.         Opnieuw overleg tussen werkgever en ondernemingsraad en/of werknemers, want   pensioen is een  arbeidsvoorwaarde en mag niet eenzijdig worden gewijzigd.
2.         Compensatie voor de werknemers omdat de waarde van pensioen dat ingaat op leeftijd 68 jaar lager is dan de waarde van pensioen dat ingaat op leeftijd 67. Het verschil in waarde is  ongeveer 6%. De arbeidsbeloning gaat daardoor omlaag en werknemers kunnen hiervoor compensatie verlangen.

In het besluit van 21 december 2016 zijn ook enkele wijzigingen met betrekking lijfrente vermeld. Zo neemt de jaarruimte voor de lijfrentepremieaftrek af en wordt voor zelfstandig ondernemers de dotatie aan de fiscale oudedagsreserve verlaagd.

Nieuws