Schade melden

Up-to-date

Nieuws

Het klinkt misschien raar, maar het kan zo maar voorkomen dat over een aantal jaren werkgevers aansprakelijk worden gesteld door werknemers met een tegenvallend pensioen. Werkgevers zijn zich namelijk onvoldoende bewust van de zorgplichtrisico’s op het gebied van pensioencommunicatie.

Het uitzicht op pensioen van de werknemer verandert regelmatig. Onder meer door wijzigingen in de wetgeving, pensioenleeftijd, veranderende pensioenregeling en toenemende werknemersrisico’s. Het is de werkgever die zijn werknemer daarover moet informeren en hem moet wijzen op de gevolgen, want pensioen is een arbeidsvoorwaarde die verplichtingen schept.

In de praktijk blijkt dat werknemers de pensioeninformatie die zij via de verzekeraar ontvangen niet of nauwelijks bekijken, totdat ze met pensioen gaan of pas kort daarvoor. Ze kunnen dan voor een verrassing komen te staan en met een tegenvallend pensioen worden geconfronteerd. En dan is de kans groot dat er een schuldige wordt gezocht, veelal de werkgever.

Om dit te voorkomen moet een werkgever zich beschermen en werknemers structureel informeren. Het jaarlijks evaluatiegesprek is een uitstekend moment om het onderwerp pensioen op de agenda te zetten. U kunt deze gelegenheid aangrijpen om het pensioenbewustzijn te stimuleren, vragen op dit vlak te beantwoorden en (te maken) keuzes toe te lichten.

Nieuws