Schade melden

Up-to-date

Nieuws

Aanvullend geboorteverlof

Gewijzigde wetgeving per 1 juli 2020. Vanaf 1 juli 2020 hebben werknemers recht op meer geboorteverlof. Naast het standaard geboorteverlof van 1 werkweek (betaald), mogen partners in het eerste halfjaar na de geboorte aanvullend geboorteverlof opnemen van minimaal 1 week en maximaal 5 weken. Tijdens aanvullend geboorteverlof ontvangt uw werknemer 70 procent van zijn loon. U vraagt daarvoor een uitkering aan bij het UWV. Uw werknemer komt hiervoor in aanmerking als:

  • het kind is geboren op of na 1 juli 2020; en
  • uw werknemer de partner is van de moeder van het kind; en
  • uw werknemer eerst standaard geboorteverlof heeft opgenomen (1 week).

Nieuw minimumloon 1 juli 2020

Het wettelijk minimumloon voor volwassenen (vanaf 21 jaar) is met 27 euro gestegen. Bij een fulltime dienstverband wordt het minimumloon € 1.680,- euro bruto per maand. Het minimumjeugdloon is ook aangepast. Alle minimumlonen zijn te vinden via de site van de rijksoverheid.

NOW 2.0

Vanaf 6 juli 2020 kunnen werkgevers een beroep doen op NOW 2.0. Deze noodvoorziening is er voor werkgevers die door de coronacrisis meer dan 20 procent omzetverlies hebben. Met NOW 2.0 kunt u compensatie krijgen voor uw loonkosten tot 1 oktober 2020.

Compensatie transitievergoeding

Sinds 1 april 2020 is het voor werkgevers mogelijk een compensatie van de transitievergoeding te krijgen voor langdurig zieke of arbeidsongeschikte werknemers die zijn ontslagen op of na 1 juli 2015. Tot 1 oktober 2020 is het mogelijk om dit aan te vragen.
Voor meer informatie: www.uwv.nl

MKB verzuim-ontzorg¬verzekering

Sinds 1 januari 2020 is er de MKB verzuim-ontzorgverzekering. Deze verzekering moet voldoen aan bepaalde eisen van de overheid en werkgeversorganisaties. In 2021 volgen nieuwe maatregelen om kleine bedrijven te ondersteunen bij verzuim van personeel. De volgende zaken zullen gaan wijzigen:

  • De overheid komt vanaf 2021 ondernemers financieel tegemoet (waarschijnlijk alleen voor MKB-bedrijven tot 25 werknemers).
  • Het medisch advies van de bedrijfsarts is vanaf 2021 leidend bij de UWV-toets.
  • Het tweede spoor (werknemer treedt –bij ziekte- bij een ander bedrijf in dienst) kan een oplossing zijn.
  • De medewerker zelf krijgt een grotere rol bij de eigen re-integratie.
Nieuws