Schade melden

Up-to-date

Nieuws

Wat is cybercrime?

Wat is cybercrime? Cybercrime is een vorm van digitale criminaliteit waarbij internetcriminelen inbreken op bijvoorbeeld een computer, telefoon of het complete netwerk van een organisatie. ICT is bij deze vorm van criminaliteit het doel én het middel. De motieven van internetcriminelen lopen uiteen. Veelal is dit om een grote hoeveelheid geld buit te maken of om een bedrijf schade aan te brengen. De impact is over het algemeen enorm.

Er zijn verschillende soorten cybercrime waarmee men te maken kan krijgen. De 10 meest voorkomende varianten zijn:

Cyberafpersing

Zodra hackers toegang hebben tot het digitale netwerk starten zij met het afpersen van de organisatie of een persoon. U krijgt pas weer toegang tot de computer(s) of telefoon(s) zodra er geld betaald is.

Cyberstalking

Deze vorm van cybercrime komt vaak voor bij individuen: via digitale kanalen word u stelselmatig lastiggevallen.

Phishing

Phishing is een vorm van cybercrime die we steeds vaker zien: via een valse e-mail of website wordt gevraagd naar uw persoonlijke gegevens. Internetcriminelen kunnen dit ook vanuit uw bedrijfsnaam doen. Geef nooit zomaar wachtwoorden, pincodes of andere persoonlijke gegevens door n.a.v. dit soort berichten.

Malware

Malware is een verzamelnaam voor schadelijke software. Door de computer te besmetten met malware kunnen criminelen toegang krijgen tot de computer en uw bestanden vergrendelen. Een bekend voorbeeld van malware is het virus. Een virus is een computerprogramma dat zich in een bestand op uw computer nestelt. Er kan informatie op uw computer verspreid worden, maar het is ook mogelijk dat uw computer hierdoor niet meer te gebruiken is.

Password cracking

Criminelen achterhalen uw wachtwoorden om vervolgens in te breken op uw computer, telefoon en/of netwerk.

Botnet

Een botnet is een netwerk van geïnfecteerde computers die aangestuurd worden door een centrale server. Een internetcrimineel koopt toegang tot dit netwerk en kan automatisch opdrachten uitvoeren.

Defacing

Bij defacing veranderen cybercriminelen de content: bijvoorbeeld door de homepage van uw website aan te passen.

Identiteitsfraude

Deze vorm van cybercrime kan bij zowel individuen als bedrijven voorkomen. Internetcriminelen gebruiken uw identiteit of bedrijfsgegevens om bijvoorbeeld producten of diensten te bestellen, creditcards aan te vragen of illegale activiteiten uit te voeren.

Ransomware

Ransomware is een vorm van cybercrime waarbij bestanden op uw computer vergrendeld worden. Wilt u weer toegang tot de gegevens? Dan moet er, de naam zegt het al, losgeld betaald worden.

DdoS-aanval

Bij een DdoS-aanval wordt de server overbelast met als doel de website of internetdienst onbruikbaar te maken.

Doel van internetcriminelen

Cybercriminelen of hackers zijn er in vele soorten en maten: van personen tot organisaties en van activisten (hackersgroep Anonymous bijvoorbeeld) tot staatsgebonden groepen. In werkelijkheid gaat het vaak om personen of collectieven die het internet gebruiken om te protesteren en mensen te mobiliseren of om individuen of bedrijven te chanteren of deels af te persen met het doel geld te verdienen.

Nieuws